pondělí 25. ledna 2016

Rakovina děložního čípku aneb Tvůj gynekolog Ti může zachránit život

Milé čtenářky,
dnešní článek nebude moc optimistický, ale je o to důležitější. Pokud trochu sledujete internet, asi vám neunikla událost Měsíc raka, kterou vymyslela Lucie Bittalová v době, kdy jí byla diagnostikována rakovina děložního čípku v pokročilém stádiu. V měsíci raka (22. 6. – 22. 7.) šlo o to, aby ženy nezapomínaly na preventivní prohlídku u gynekologa, která může (mimo jiné) odhalit i rakovinu děložního čípku v předrakovinném a velmi dobře léčitelném stadiu. Když se Lucie dozvěděla svou diagnózu, rozhodla se svůj příběh použít jako osvětu pro ostatní ženy a dokud mohla, tak velmi otevřeně hovořila a psala o tom, jak se cítí a co prožívá a i v beznadějné situaci v sobě dokázala nalézt humor a obrovskou vnitřní sílu.

23. 11. 2015 jsem se zúčastnila přednášky MUDr. Jana Šuly (vedoucí Centra onkologické prevence Sanatoria Helios) s názvem Tvůj gynekolog ti může zachránit život. Přednáška byla nesmírně zajímavá a zapůsobila na mě velmi intenzivně. Měla na ní totiž vystoupit i Lucie Bittalová, ta ale bohužel tři dny předtím zemřela. Bylo jí 27 let… Lucie byla úplně normální mladá holka, akorát pár let nebyla na gynekologické prohlídce. Nikdo jí totiž nevysvětlil, proč je potřeba tam chodit pravidelně, alespoň jednou za rok. Když Lucie začala pociťovat vážnější příznaky (krvácení a bolesti), na úspěšnou léčbu už bylo bohužel pozdě.

V roce 2012 u nás byla diagnostikována rakovina děložního čípku 900 žen, 400 žen na ni ve stejném roce zemřelo. Rakovina děložního čípku je jediný druh rakoviny, který dokáže lékař rozpoznat ještě v předrakovinném stadiu, kdy je léčitelná zcela bez následků a úspěšnost léčby je 100 %. Kromě pravidelných návštěv gynekologa můžete tomuto typu rakoviny předcházet také očkováním. Nejpopulárnější jsou u nás vakcíny Silgard a Cervarix. Rakovinu děložního čípku způsobují tzv. lidské papilomaviry. Aby vakcína byla bezpečná a zároveň účinná, obsahuje pouze obaly těchto virů. Jejich DNA, která rakovinu způsobuje, ve vakcíně chybí. Tělo vnímá antigen, tedy obal viru, a začne proti němu aktivně vytvářet protilátky. Cílem je co nejvyšší kvalita imunitní odpovědi. O tom, která vakcína je pro vás vhodná, se poraďte se svým lékařem. 

Nejvíce ohroženou skupinou jsou mladé dívky, které začnou žít sexuálním životem (15 – 20 let), pokud se nechají očkovat, vakcína je bude chránit dalších 20 – 30 let. Druhou ohroženou skupinou jsou ženy mezi 40 a 50 lety, které už mají odrostlé děti a říkají si, že vlastně není potřeba už chodit ke gynekologovi. To je poměrně rozšířený omyl, ke gynekologovi byste měly chodit pravidelně, ať už je vám 15 nebo 50, a to i když jste očkované vakcínou proti rakovině děložního čípku.

Momentka z přednášky, MUDr, Šula v akci :).
Zdroj: Facebook Sanatoria Helios


Doufám, že smutný příběh Lucky Bittalové bude dostatečným varováním pro všechny ženy, které z nějakého důvodu zanedbávají preventivní prohlídky u svého gynekologa. Jedná se o cca třicet minut ročně, které vám můžou zachránit život. Pokud nejste spokojené se svým gynekologem, přehlaste se k jinému lékaři či lékařce. Pokud „nemáte čas“, najděte si ho. Zdraví je opravdu to nejdůležitější, co máme, a je moc fajn, že rakovině děložního čípku se lze relativně bezbolestně (zde mám na mysli preventivní prohlídky a očkování) a úspěšně bránit.
Ráda bych poděkovala Sanatoriu Helios za pozvání a MUDr. Šulovi za velmi zajímavou a přínosnou přednášku. V novém roce vám přeji hodně zdraví a samá správná rozhodnutí.

Veškeré informace uvedené výše jsem čerpala z přednášky MUDr. Šuly, s jakýmkoli dalším dotazem se prosím obraťte na odborníka. Můžete také využít online poradnu na stránkách Sanatoria Helios, kde vám lékaři zdarma odpoví na cokoli, co vás zajímá. Poradnu najdete zde: poradna Helios.

Budu ráda, když mi napíšete cokoli, co vás k tomuto tématu napadne.





čtvrtek 21. ledna 2016

Lednová giveaway

Milé čtenářky,

slibovala jsem vám giveaway, neboť počet zobrazení blogu překročil 150 000. A konečně jsem se dostala k realizaci :). Mám teď více práce, tudíž mi na blog zbývá méně času, ale budu se snažit udržet počet tří (čtyř, pěti) příspěvků měsíčně. Určitě vás ale zajímá, co jsem si pro jednu z vás nachystala. Jedná se o můj nejoblíbenější olej na vlasy od Garnier, který urychluje a usnadňuje dénování, chrání vlasy před teplem a naprosto božsky voní. Vlasy krásně vyživí, ale nezmastí je, je jednoduše geniální. V podstatě teď na vlasy nepoužívám žádný jiný stylingový přípravek, tento olej je krásně uhladí.



Podmínky jsou velice jednoduché, sledujte můj blog před gfc a dejte mi "Like" na Facebooku (odkaz na Facebook naleznete vpravo nahoře). Do komentáře mi můžete napsat, co vás zatím v lednu nejvíce potěšilo :-). Giveaway ukončím v pátek 29. 01.

Přeji vám krásný pátek a víkend! :)

středa 6. ledna 2016

Spotřebováno a novinky v prosinci

Milé čtenářky,

přeji vám šťastný a krásný nový rok. Doufám, že jste si užily Vánoce i Silvestra ve zdraví a že vám vše vyšlo dle vašich představ. Já jsem si skvěle odpočinula a nyní se zase postupně zařazuji do pracovního procesu. Také mě velmi potěšilo překonání hranice 150 000 zobrazení mého blogu a při této příležitosti bych ráda uspořádala malou giveaway, kterou brzy uveřejním. Se začátkem měsíce se ale pojí již tradiční spotřebováno, takže jdeme na to. Prosinec byl poměrně bohatý na novinky, po dlouhé době budu asi v plusu, co se nových výrobků týče.

Spotřebováno Brno


Nivea intimo double effect: ANO: Tento gel na intimní hygienu jsem tady chválila už víckrát, jiný téměř nepoužívám.

Obličejový peeling s minerály z Mrtvého moře od Guy de On: NE: Tato značka u nás skončila stejně rychle jako začala, tudíž výrobky už nejsou dostupné. Tento peeling byl fajn, byla jsem s ním spokojená, ale momentálně asi nový peeling na obličej nechci.

Blue cap cream: ANO: Zejména v zimě můj nepostradatelný pomocník na jakékoli místo postižené atopickým ekzémem. Funguje rychle a spolehlivě :-).

Pudr Healthy balance od Bourjois, odstín 52 Vanille: ANOOO: Nejlepší kompaktní pudr na světě, amen. Vydrží celý den a vypadá neskutečně přirozeně. Vypotřebovala jsem jej do posledního kousíčku.

Odlakovací tamponky ebelin: ANO: Tyto olejové odlakovací tamponky jsem na blogu taky už vychvalovala. Miluju je, protože krásně voní, efektivně odlakovávají a nevysušují nehty, naopak je vyživí, a to včetně nehtové kůžičky.

Novinky Brno


Novinky, to je pár kousků z dekorativní kosmetiky, hodně vlasových výrobků a zásoby na odlakovávání :). Využila jsem nějaké slevové kupony ze slevové knížky v dm (což znamená výrobky Balea, ebelin a lesk Infaillible mega gloss od L´Oréalu v novém, tmavě vínovém odstínu). Dva tělové krémy Dove Silky jsem koupila v jedné "staré" drogerii Teta, kde mají veškeré výrobky za skvělé ceny. Tyto krémy už bohužel nejsou dostupné v běžných drogeriích, což je škoda, protože se jedná o jeden z mých nejoblíbenějších druhů tělových krémů. Nádherně voní a skvěle vyživí pokožku, což teď v zimě velmi oceňuji. Krém Milk and Honey byl dárek, blue cap cream byla nutnost (taky ho mám v novinkáh vyfocený rovnou dvakrát :D) a tužka Bourjois smokey effet a nový pudr Healthy balance jsou z parfums.cz.


Spotřebováno "doma"


Po dlouhé jsem strávila v rodném městě delší dobu než tři dny, a dopotřebovala jsem také několik výrobků.

Tělové máslo Balea s bambuckým máslem: ANO: Toto máslo mě velice příjemně překvapilo. Má skvělé hydratační vlastnosti, úžasně voní, rychle se vpíjí a je ho veliké množství za velmi dobrou cenu (500 ml stojí kolem 70 Kč). Jedním slovem boží.

Odlakovač Lilien s Tea tree oilem: ANO: Velmi dobrý odlakovač, funguje bezchybně a nevysušuje nehty.

Palmolive sprchový gel aroma therapy Warm Vanilla: MOŽNÁ: Tento sprchový gel voněl hezky, ale pokožku trochu vysušoval, znám lepší.

Novinky


"Doma" jsem také cítila potřebu doplnit zásoby, z dm jsem si tedy odnesla nový sprchový gel Dove z řady silk glow (miluju tu vůni), dvě kúry na blond vlasy od Baley a kúru na vlasy z řady essence ultime pro zvýšení lesku blond vlasů od Schwarzkopf. Blue cap cream je zde omylem vyfocený podruhé. Také jsem si koupila nové stíny od Mary Kay (horní paletka čtyř stínů). které mě zaujaly svými odstíny i skvělou pigmentací. Zatím jsem s nimi velmi spokojená, až bude nějaké světlo, nafotím s nimi i líčení. Parfém Versace Bright crystal Absolu je jediný kosmetický dárek od Ježíška a mám z něj velkou radost :-).

Detail stínů, barvy se mi podařilo zachytit celkem věrně







Celkem to máme 8 spotřebovaných kusů a 22 novinek. A co vy a vaše spotřebováno a novinky? Co vám o Vánocích udělalo největší radost? :-)